“Súbdits” | Ariadna Torres

Carregant Esdeveniments
Aquest esdeveniment ja ha passat.

La mostra d’Ariadna Torres, que podrà visitar-se del 6 al 28 de novembre a l’Espai Plana de l’Om de Manresa, és la proposta seleccionada per a l’edició 2021 del programa «Contemporanis» de la Taula de les Arts Visuals, dedicat als artistes emergents del territori.

«Súbdits»

«Súbdits» és una proposta interdisciplinària de poesia visual conformada per fotografies, objectes intervinguts i una peça de videoart.

La poesia visual és un gènere híbrid, a cavall entre les arts visuals i la literatura. Aquest caràcter fronterer ha provocat que generalment se li hagi dedicat poca o nul·la atenció tant des de la crítica literària com de l’artística. Tot i això, el gènere s’ha anat mantenint al llarg dels temps, i l’empremta que ha deixat és innegable, sobretot en l’àmbit del disseny. Amb aquesta voluntat reivindicativa d’aquest gènere artístic, Torres proposa un cicle d’activitats al voltant de l’exposició que configuri un programa educatiu.

«Súbdits» vol, a més, explorar plàsticament i poèticament les conseqüències de la servitud voluntària en el context de la nostra societat contemporània, intentant no caure en els llocs comuns de la crítica social, i amb el desig d’inspirar preguntes, reflexions i futures creacions artístiques.

El germen conceptual podria situar-se en la sospita que no existeixen els ciutadans, sinó que tots compartim, ho acceptem o no, la condició de súbdits. La noció de ciutadania – i conceptes com responsabilitat, socialització i lliure albir – és un obstacle a l’hora de comprendre la naturalesa de la política i l’aspecte que presenten les relacions de poder.

El conjunt d’obres que conformen l’exposició conformen un exercici de resiliència consistent en abordar qüestions incòmodes referents al nostre servilisme i obediència, tot prenent com a punt de partida petits objectes quotidians i altres elements insignificants que seran resignificats.