Project Description

OCTAVI SERRA

“INÚTIL”

Octavi Serra (Girona, 1990) és un artista, dissenyador i fotògraf estretament vinculat al Konvent de Cal Rosal al Berguedà, que centra els seus esforços en capturar les ironies, els truismes i les frustracions de la vida moderna. El treball de Serra és, doncs, un símbol dels nostres temps i una reacció a la insatisfacció del panorama social actual.

Serra construeix instal·lacions conceptuals que se’n riuen de la cultura actual i qüestionen amb molta serietat l’statu quo: cada imatge reflecteix un missatge sobre algun tipus de problema sociopolític. Es toquen temes tan diversos com la vigilància, l’avarícia, la corrupció, la destrucció mediambiental, l’egoisme, la tecnologia…

Tant se val quin sigui el tema, la sensació de desil·lusió de Serra és evident. A una entrevista recent, adverteix: “Ens han venut un patró base per viure en aquest món, i si no fem un esforç per superar-lo o canviar-lo, és fàcil acabar semblant autòmats.”

Octavi Serra és Graduat Superior en Disseny Industrial per l’Escola ELISAVA i ha completat la seva formació a Ljubljana (Eslovènia) i a Southampton (Regne Unit). Ha estat guardonat amb diversos premis, entre els quals destaquen el Laus FAD de plata en instal·lacions interactives (2014), la Beca Artbnb de Jerusalem (2018) o el German Design Award (2020). El seu treball ha estat exposat a ciutats com Barcelona, Madrid, Venècia, Jerusalem o Nova York.

La proposta de Serra va ser una de les escollides pel jurat de la convocatòria 2020 del projecte «Contemporanis» de la TAVCC, juntament amb les de Berni Puig i Anna Benet. Per culpa de les restriccions causades per la pandèmia de la COVID-19, però, l’exposició de Serra ha hagut de posposar-se un any i, finalment, ha entrat en el programa d’exposicions de l’Espai Plana de l’Om de l’any 2021. Aquest temps d’impàs, ha impactat profundament en la percepció de l’artista que, finalment, presentarà una proposta diferent de la inicial, que també ha estat elogiada pels membres del jurat de la convocatòria.

https://ooss.eu

INÚTIL

«Inútil» és una exposició per a donar l’espai i el valor merescut a la inutilitat, que ens parla dels objectes, la funcionalitat i la seva necessitat.

A través de la modernització i de l’evolució de la tècnica, l’home ha quedat subjugat a la seva inèrcia. Una inèrcia capitalista que ens mou cap al “Volem tot el que podem” més que no pas al qüestionament sobre el “Què podem voler”. Ja no dominem la tècnica, ja que ens interessa fer qualsevol cosa que puguem fer. Tenim les eines necessàries per fer el que vulguem, però hem oblidat el procés de pausa i pensament humanista necessari per entendre les repercussions que el nostre “progrés” pot tenir sobre la humanitat.

D’aquesta manera, “Inútil” proposa la conversió d’objectes funcionals/útils en peces escultòriques “inútils”. La voluntat és la de fer entendre a partir d’aquesta transformació la importància i necessitat de la cultura i el pensament “inútil” (sense objectiu econòmic) per a la recuperació del domini tècnic.

Durant tot el mes de març es podran visitar peces escultòriques que reflexionen sobre aquesta inutilitat poètica de l’objecte. Peces, totes elles, que podran adquirir-se a través del contacte amb l’artista.

La inauguració, de caràcter informal i respectant totes les mesures de prevenció de la COVID-19, tindrà lloc el proper dimecres 10 de març a les 7 de la tarda i comptarà amb la presència de l’artista i els organitzadors que comentaran l’exposició en grups reduïts.