El projecte seleccionat rebrà una dotació econòmica de 1.000 euros per a la producció, i s’exposarà a l’Espai Plana de l’Om el mes de novembre de 2021.
«Contemporanis» és un programa expositiu de la Taula de les Arts Visuals de la Catalunya Central (TAVCC) que busca recuperar l’esperit originari de la Sala de la Plana de l’Om de Manresa, oferint l’oportunitat a joves creadors de la Catalunya Central d’exposar les seves obres i donant resposta a una de les mancances més visibles de l’entrellat cultural manresà: l’absència d’un programa dedicat a l’art contemporani.
El projecte, nascut l’any 2019 en col·laboració amb l’Ajuntament de Manresa, es basa en una convocatòria oberta i una posterior valoració d’un jurat per a la selecció de 3 projectes anuals que seran exposats durant un mes a l’emblemàtica sala manresana. Amb l’adveniment de la pandèmia de la COVID-19, dos dels projectes seleccionats en la convocatòria del 2020 van haver de posposar-se i, finalment, s’han mostrat en la programació de l’Espai Plana de l’Om de l’any 2021. Per aquest fet, a l’edició del 2021 s’ha seleccionat tal sols un projecte.
La proposta seleccionada en aquesta tercera edició de «Contemporanis» és el projecte «Súbdits» d’Ariadna Torres, que rebrà una dotació econòmica de 1.000 euros per a la producció i s’exposarà a l’Espai Plana de l’Om de Manresa del 2 al 28 de novembre de 2021.
Ariadna Torres
Ariadna Torres (Manresa, 1982) va estudiar Humanitats a la UPF i es va diplomar en Direcció de cinema a l’escola Bande à Part de Barcelona. La seva activitat artística es desenvolupa en paral·lel a les tasques d’organitzar i dinamitzar diàriament tallers d’experimentació plàstica per a infants i d’alfabetitzar dones magrebines nouvingudes.
Guardonada en diversos certàmens de poesia i poesia visual i assídua de recitals poètics, en l’àmbit de la creació plàstica, ha explorat la serigrafia, la fotografia, la ceràmica, el cinema, l’art digital i el gravat.
Amb el projecte «Súbdits», Torres presenta una exposició interdisciplinària de poesia visual conformada a base de fotografia, objectes intervinguts i una peça de videoart. El projecte vol explorar plàsticament i poèticament les conseqüències de la servitud voluntària en el context de la nostra societat contemporània, intentant no caure en els llocs comuns de la crítica social i amb el desig d’inspirar preguntes, reflexions i futures creacions artístiques. És per això que la proposta va acompanyada, també, d’un programa educatiu.
Valoració i jurat
Des de la comissió organitzadora s’agraeix, de forma molt especial, el compromís i entusiasme dels membres del jurat, representants del món de les arts a cadascuna de les comarques que conformen la Catalunya Central. Un jurat format per:
- Marina Berdalet, artista del Moianès
- Sophie Blais, comissària i gestora cultural, directora de Can Serrat i de l’Anoia
- Alba Comas, artista i presidenta del Cercle Artístic de Manresa, del Bages
- Jaume Cuadrench, arquitecte tècnic, gestor cultural i artista, del Solsonès
- Marià Dinarès – artista, president de l’Associació per les Arts Contemporànies de Vic i professor de l’Escola d’Art de Vic, de l’Osona
- Pol Robles, gestor cultural i artista, membre de la TAVCC
- Xavier Valls, filòsof, gestor cultural i artista del Berguedà
De la valoració del jurat, la secretària de la TAVCC, Esperança Holgado, que ha actuat com a secretària de la comissió de valoració, s’ha redactat una acta amb el veredicte.
La diversitat de mirada dels membres del jurat, juntament amb la qualitat d’algunes propostes presentades, s’ha traduït en una valoració molt diputada de les propostes. Des de la TAVCC es valora molt positivament la consolidació d’aquest projecte com a eina de treball per a l’impuls de la creació contemporània més emergent del territori, d’una banda, i la relació pedagògica entre artista i públic, de l’altra.