La mostra d’Anna Benet, que podrà visitar-se del 6 al 30 de maig a l’Espai Plana de l’Om de Manresa, és la segona de l’edició 2021 del programa «Contemopranis» de la Taula de les Arts Visuals, dedicat als artistes emergents del territori.

Anna Benet i Prat (Sant Salvador de Guardiola, 1990) és Llicenciada en Belles Arts (UB i HfBK Dresden) amb Màster en Disseny i direcció d’art (Elisava) i Màster de Professorat especialitat de dibuix (UB). Actualment estudia el cicle superior de Disseny i elaboració de producte ceràmic a l’Escola d’Arts de Vic i treballa pel seu compte en un taller al Centre Cultural Konvent a Cal Rosal. També és docent en un insitut i imparteix classes de ceràmica.

Ha treballat principalment amb fotografia, disciplina que compagina des de fa quasi quatre anys amb l’estudi de la ceràmica. Ha participat en diverses exposicions col·lectives a diferents espais de la Catalunya Central, a Barcelona i a Dresden (Alemanya). La del cicle «Contemporanis» a l’Espai Plana de l’Om és la seva primera mostra individual.

Anna Benet

La proposta d’Anna Benet va ser una de les escollides pel jurat de la convocatòria 2020 del projecte «Contemporanis» de la TAVCC, juntament amb les de Berni Puig i Octavi Serra. Degut a les restriccions causades per la pandèmia de la COVID-19, però, ha hagut de posposar-se un any i, finalment, ha entrat en el programa d’exposicoins de l’Espai Plana de l’Om de l’any 2021.

Aquest temps d’impàs, ha impactat profundament en la perepció de l’artista que, finalment, presentarà una propsta diferent a la inicial, que també ha estat elogiada pels membres del jurat de la convocatòria.

«Tares» és la mostra d’un conjunt de peces que sorgeixen de la reflexió sobre els límits entre l’art i l’artesania. Mentre que l’artesania va lligada a la funcionalitat de l’objecte i a la producció seriada, l’art no busca produir objectes utilitaris i repetits sinó peces úniques, generalment acomapanyades d’un discurs conceptual.

L’exposició, que segueix la reflexió iniciada per Octavi Serra en l’exposició «Inútil» que precedeix a la d’Anna Benet al cicle «Contemporanis», planteja preguntes al voltant de què és el que passa quan traiem la utilitat a un objecte utilitari? En què es converteix?

Per a l’aprenentatge és imprescindible l’assaig i l’error, la repetició una i una altra vegada i, en aquest procés, la tara és un resultat constant, una part necessària. En una societat on els bons resultats i l’eficiència productiva són bàsiques per sobreviure en el sistema econòmic, no hi ha lloc per a les tares, ni tampoc per a l’aprenentatge lent i la investigació constant.

Del 6 al 30 de maig es podrà visitar una mostra feta a base de peces que surten de l’exercici artesanal, d’aquestes tares que formen part del procés d’aprenentatge i que el fan visible. Amb la

intenció de donar valor a les peces descartades i al propi procés, la peça utilitària ha perdut la funcionalitat i adquireix el valor de peça única, proposant així el debat i la reflexió de si això la converteix o no en una escultura. Totes les peces de la mostra, podran adquirir-se a través del contacte amb l’artista.

La inauguració, respectant totes les mesures de prevenció de la COVID-19, tindrà lloc el proper dijous 6 de maig a 2/4 de 7 de la tarda i comptarà amb la presència de l’artista, els organitzadors i la representació de l’Ajuntament de Manresa.

«Contemporanis» és un programa expositiu de la Taula de les Arts Visuals de la Catalunya Central (TAVCC) que busca la difusió de l’art contemporani més emergent del territori. Amb aquest projecte, la TAVCC vol recuperar l’esperit originari de la Sala de la Plana de l’Om de Manresa, oferint l’oportunitat a joves creadors d’exposar les seves obres i donant resposta a una de les mancances més visibles de l’entrellat cultural manresà: l’absència d’un programa dedicat a l’art contemporani.

El projecte, nascut l’any 2019 en col·laboració amb l’Ajuntament de Manresa, es basa en una convocatòria oberta i una posterior valoració d’un jurat per a la selecció de 3 projectes anuals que

seran exposats durant un mes aproximadament a l’emblemàtica sala manresana.

L’exposició d’Anna Benet és la tercera del projecte, precedida per les dels artistes Mònica Campdepadrós i Oriol Segon Torra (l’any 2019), Berni Puig (l’any 2020) i Octavi Serra (seleccionada l’any 2020 però mostrada finalment l’any 2021).