El primer cap de setmana de juny torna a ser el cap de setmana del vi a Manresa. Tres dies de xerrades, mostres d’art, projeccions audiovisuals i degustacions a càrrec dels cellers de la Denominació d’Origen Pla de Bages, per a posar en valor l’art , el vi, la cultura i el territori.

En el marc de ViBa – Vi del Bages, un esdeveniment amb format de mostra que té la voluntat de ser punt de trobada i projecció de futur de la cultura del vi de Manresa i el Bages – torna, un any més la mostra Vi_suals, un projecte que vol posar en relació la cultura tradicional del vi amb els llenguatges artístics contemporanis.

Amb una trajectòria de gairebé 10 anys, i gràcies a la complicitat de la Denominació d’Origen Pla de Bages, l’Ajuntament de Manresa, la Taula de les Arts Visuals de la Catalunya Central (TAVCC), Cine Club Manresa i Foto Art Manresa, Vi_suals ha esdevingut un projecte cultural de referència per la seva tasca divulgativa a l’hora d’apropar la cultura del vi al teixit social de Manresa i comarca.

Any rere any, el projecte Vi_suals reuneix el treball de diferents artistes de la zona del Pla de Bages en una mostra que té com a fil conductor un concepte o element vinculat a la viticultura. El programa d’enguany, que parteix del concepte «cercles», va començar a gestar-se l’any 2020 però, degut a l’eclosió de la pandèmia de la COVID-19, no va poder mostrar-se.

Sota l’eix temàtic dels «cercles», la TAVCC presenta un projecte de comissariat que inclou l’obra de 13 artistes plàstics que han incorporat a les seves creacions un cèrcol de ferro de bóta, cedit per cadascun dels cellers de la Denominació d’Origen Pla de Bages que participen en el projecte. A més d’aquesta referència directa al món del vi, els «cercles» apel·len al procés vegetatiu de la vinya i són alhora el símbol de l’infinit i la unitat.

Mostra col·lectiva d’arts plàstiques

La mostra, comissariada per la TAVCC a partir de l’adaptació d’un projecte artístic de Roser Oduber, mostrarà el treball que els següents artistes han fet al voltant de la cultura vitivinícola de la comarca del Bages:

Ma Àngels Comellas. És professora de dibuix i pintura, col·labora amb l’escola Llisach de Santpedor en la creació d’escenografies i ha participat en diferents exposicions col·lectives a Manresa i Santpedor.

@comellasangels

Marta Genis. És Grau en Història de l’Art i Màster en Formació de Professorat (UAB) i Grau Superior en Il·lustració (Escola Massana). Treballa com a docent de dibuix i pintura i com a il·lustradora. Recentment ha col·laborat en una intervenció mural de gran format a Manresa, amb els fotògrafs Oriol Segon i Joan Herbera.

www.martagenis.com | @martimacgeni

Tamara Hernández. És Llicenciada en Belles Arts (UB), Realitzadora audiovisual (EMAV) i enquadernadora artística (EASD Llotja). Des de 2008 és professora d’educació visual i plàstica en diversos centres de secundària. Recentment ha participat del programa d’artistes en residència de la SIM Residency (Reykjavik, Islàndia).

www.tamarahernandez.es@tamarahernandezledesma

Hök. És Director d’art i Dissenyador gràfic editorial amb Màster en Disseny (Elisava). Exerceix com a dissenyador en un estudi propi, tasque que influencia les seves propostes artístiques marcades per la composició, l’ús del color i la tipografia.

www.behance.net/hokartist | www.hok.studio

Pep Jaumandreu. És un artista multidisciplinari que prové del món de la música. Ha exposat el seu treball, que tendeix a l’abstracció, a Manresa i Girona i ha fet instal·lacions efímeres al Bosc de les Creus de Montserrat.

www.singulart.com/es/artista/pep-jaumandreu-15149 | @pep_jaumandreu

Carme Magem. Vinculada al grup Santpedor Art i Creació, treballa plàsticament a partir de la poesia de grans autors. Ha participat en recitals, intervenció d’espais públics, passejades poètiques, attrezzo teatral, etc.

@poesiarreu | @artalsac@derocamora

Núria Malé. És dissenyadora de moda i de calçat, especialitzada en brodats de pedreria per a l’alta costura. Entén la moda com a motor de transformació social i empra el llenguatge tèxtil per reflexionar sobre la identitat i el llegat històric.

www.nuriamale.com | @nuria_male

Carme Margarit. És Llicenciada en Belles Arts (UB) especialitzada en una orientació subjectiva de la pintura. És professora de l’Institut Lluís de Peguera de Manresa i col·laboradora habitual de l’Escola d’Arts i Oficis d’Olesa de Montserrat. Ha estat molt implicada i ha participat activament en les activitats de l’Escola Municipal d’Arts i Oficis d’Olesa de Montserrat. Fer esment també de la relació amb el CACIS.

www.carmemargarit.com | @carme_mt | carme.tobella

Jaume Mestres. És pintor i membre del Patronat i del Consell Editorial de la Fundació Mestres Cabanes. Ha treballat en grafisme, cromatisme, escenografia, restauració, decoració i fotografia, coneixements que serveixen de rerefons per al seu treball artístic. Ha exposat en diferents galeries i la seva obra forma part de diferents col·leccions particulars arreu d’Europa.

www.jaumemestres.com

Assumpta Pla. És Matrícula d’Honor en Educació Visual i Plàstica (UAB), formada en teoria del color, expressió pictòrica i art contemporani. Guardonada en diferents premis de pintura, ha presentat el seu treball en diversos espais.

www.assumptaplapi.com

Joan Ramon Reig. Pintor autodidacta des de la dècada dels 60, entén l’art com a vehicle per a la comunicació. És el darrer guanyador del Premi de Dibuix Joan Vilanova i ha presentat el seu treball en exposicions col·lectives a diferents espais de la Catalunya Central.

www.joanrreig.cat | @joanrreig

Enric Rodó. És artista multidisciplinari que inicià la seva carrera en la producció d’imatges per a projecció. Durant la darrera dècada, ha centrat la seva producció artística en la combinació d’imatges projectades i mòbils en suspensió, el clarobscur i la visió calidoscòpica.

@erodov

Teresa Soler. S’he format en el Taller de Gravat a l’Escola d’Art de Manresa al qual assisteixo des de l’any 2000.
Treballa el gravat d’una manera més informal. M’agrada utilitzar les tècniques del gofratge i collage; entintar planxes de ferro, sovint rovellades; experimentar amb diversos materials (cinta d’alumini, filferro,  fusta, paper de vidre…) i sempre que pot aprofita elements que es troben a la natura (pedres, troncs, trossos de vidre…) per aconseguir una visió minimalista i casual.

La mostra Vi_suals 2021 s’inaugurarà el divendres 4 de juny a les 7 de la tarda, just abans del ja clàssic tast de picapolls de ViBa. Estarà oberta al públic els dies 4, 5 i 6 a la nau principal del recinte de l’Anònima, al pati del qual hi haurà la mostra de vi ViBa.

Horaris:

Divendres 4 de juny: 19.00 – 21.00h

Dissabte 5 de juny: 11.00 – 15.00h i 18.00 – 21.00h

Diumenge 6 juny: 11.00 – 15.00h

Mostra col·lectiva de fotografia

Del 4 al 13 de juny, es podrà visitar a l’Espai Plana de l’Om de Manresa l’exposició fotogràfica col·lectiva «Cercles», a càrrec de membres de FotoArt Manresa.

La mostra vol reflexionar també sobre la circularitat del procés vitivinícola, en un homenatge a tots els professionals del món del vi. Hi participen: Bernat Bozzo, Josep Brunet, Joan Ant. Closes, Lidia de la Cruz, Felip Freixanet, Queralt Lanza, Jordi Martínez, Gabriel Montes, Pep Moyano, Jordi Preñanosa, Robert Santamaria, Nasi Trape i Pura Travé.

La inauguració d’aquesta exposició serà el Dissabte dia 5 a les 12 del migdia, i coincidirà amb l’estrena de dos curtmetratges impulsats per Cine Club Manresa i duts a terme pels artistes Carla Soza, Pau Gros i Aleix Serra.

Projecció d’audiovisuals

Pau Gros i Aleix Serra són dos artistes manresans formats a l’Escola d’Art de Manresa i a l’Escola de Cinema de Barcelona (ECIB). Sota el nom de Goitell Productions, fan animacions des de 2015 i han estat premiats en diverses ocasions a Festivals com l’Animac, el Mecal, el Festival de Cine y Televisión de León, l’All Negre, el Festival Internacional de Cine Independiente de Elche, o al Sitges Film Festival.

La proposta de Pau Gros i Aleix, titulada «El Mètode Flikowsky» és un curtmetratge d’animació que reflexiona sobre el fet creatiu en el món del cinema a través de la figura d’un visionari guionista, director i actor. En una espècie de cercle temporal, recularem al passat d’aquesta figura a través d’entrevistes i records de l’equip tècnic que va fer possible el rodatge del seu projecte més arriscat.

Fotograma de «El Mètode Flikowsky»

Carla Soza és una artista visual xilena que resideix a Catalunya des de l’any 2000. És filòsofa amb Màster en Història de l’Art i actualment fent el Doctorat en erotisme i arts visuals. Ha exposat les seves pintures a diferents espais de Manresa i Barcelona i és autora del curt d’animació «Desobediència», seleccionat al CCCB durant el 26è Festival de Cinema l’Alternativa.

La proposta «Hablar del tiempo» recull la veu de diverses persones que reflexionen sobre la seva experiència personal en el context de la pandèmia.

Fotograma de «Hablar del tiempo»

Vi_suals és un projecte impulsat conjuntament per la D.O. Pla de Bages i l’Ajuntament de Manresa que compta amb el comissariat i coordinació de la Taula d’Arts Visuals de la Catalunya Central. Hi col·laboren, a més, FotoArt Manresa i Cine Club Manresa