La mostra de Vinicius Barajas, que podrà visitar-se del 10 de març al 3 d’abril a l’Espai Plana de l’Om de Manresa, és la primera de les propostes seleccionada per a l’edició 2022 del programa «Contemporanis» de la Taula de les Arts Visuals, dedicat als artistes emergents del territori.

Organitza: Taula d’Arts Visuals de la Catalunya Central
Col·laboren: Ajuntament de Manresa, Ajuntament de Manlleu i Fundació Ars Garriga Mir

Vinicius Barajas

Vinicius Barajas (São Paulo, 1984) va estudiar Arquitectura i Urbanisme a la Universitat Anhembi Morumbi de São Paulo (Brasil), Arts visuals amb orientació a la ceràmica a l’Institut de Ceràmica d’Avellaneda – Emilio Villafañe i Tècniques de Gravat a l’Institut Municipal Superior en Arts Visuals a Buenos Aires (Argentina).

Ha estat resident a l’Associãçao Casa da Videira, treballant en projectes d’Agroecologia i Art i amb el col·lectiu Ca l’Albirés ha desenvolupat treballs de pintura i hort urbà a Moià. Ha realitzat exposicions individuals i col·lectives a Barcelona, São Paulo, Viena i Buenos aires, però el seu treball no ha estat gaire presentat, encara, al nostre país.

A les seves obres hi són sempre presents qüestions d’espiritualitat en diàleg amb la filosofia, ecologia i micro-política, arcaisme, primitivisme i anarquia. Investiga els processos artesanals, com la fabricació de tints amb pigments naturals, la producció del paper amb fibres vegetals o la construcció de forns de llenya per a la producció ceràmica. Barajas entén, doncs, l’art com a quelcom estretament lligat a la vida i la naturalesa.

Amb la proposta «Arcaic», Barajas busca aproximar-se a l’origen de l’ésser humà i a la seva relació primordial amb la naturalesa, rescatant el mite i les tradicions primitives i arcaiques, tant per comprendre i qüestionar el temps actual, com per transformar-lo.

Els treballs, realitzats a Moià durant un període de dos anys i mig, són el resultat de l’observació de la naturalesa a través de l’exercici de caminar. Aquesta investigació sistèmica del paisatge durant les diferents èpoques de l’any, a base de la recol·lecció de materials com terres, plantes, escorces i fruits, culmina en la producció artística de les pintures, dibuixos, papers artesanals, ceràmiques i la peça de vídeo que configuren aquesta exposició.

A través de peces que reben noms suggerents com “Pols de la Terra”, “Dits”, “Terra-Llar”, “Que se m’endugui el vent” o “Diversitat”, Barajas busca generar reflexions sobre un fer artístic atemporal, rescatant del passat riqueses de coneixements i pràctiques artístiques artesanals que estan en harmonia amb la vida i amb la naturalesa, aplicant-les al moment present. És possible crear art sense dependre de materials industrials.

La inauguració tindrà lloc el proper dijous 10 de març a les 6 de la tarda i comptarà amb la presència de l’artista, els organitzadors i la representació de l’Ajuntament de Manresa.

«Contemporanis» és un programa expositiu de la Taula de les Arts Visuals de la Catalunya Central (TAVCC) que busca la difusió de l’art contemporani més emergent del territori. Amb aquest projecte, la TAVCC vol recuperar l’esperit originari de la Sala de la Plana de l’Om de Manresa, oferint l’oportunitat a joves creadors d’exposar les seves obres i donant resposta a una de les mancances més visibles de l’entrellat cultural manresà: l’absència d’un programa dedicat a l’art contemporani.

El projecte, nascut l’any 2019 en col·laboració amb l’Ajuntament de Manresa, es basa en una convocatòria oberta i una posterior valoració d’un jurat per a la selecció de tres projectes anuals que seran exposats durant un mes aproximadament a l’emblemàtica sala manresana. L’exposició de Vinicius Barajas és la setena del projecte, precedida per les dels artistes Mònica Campdepadrós i Oriol Segon Torra (l’any 2019), Berni Puig (l’any 2020), Octavi Serra i Anna Benet (seleccionades l’any 2020 però mostrades finalment l’any 2021) i Ariadna Torres (l’any 2021).

Com a novetat d’aquesta edició, i a conseqüència de la bona acollida del cicle d’exposicions tant per part de la ciutadania com pel sector artístic del territori, s’incorpora una itinerància expositiva dels tres projectes seleccionats, que es presentaran en una mostra col·lectiva a la sala d’exposicions de Can Puget de Manlleu durant el mes de desembre de 2022, gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Manlleu.