La mostra de Tysoe, que podrà visitar-se del 6 al 29 de maig a l’Espai Plana de l’Om de Manresa i del 3 al 25 de desembre a Can Puget de Manlleu, és la segona de les propostes seleccionades per a l’edició 2022 del programa «Contemporanis» de la Taula d’Arts Visuals, dedicat als artistes emergents del territori.

Organitza: Taula d’Arts Visuals de la Catalunya Central
Col·laboren: Ajuntament de Manresa, Ajuntament de Manlleu i Fundació Ars Garriga Mir

Mireia Tysoe

Mireia Tysoe (1982) va néixer i créixer a Anglaterra abans de traslladar-se a viure a Catalunya l’any 2005. És llicenciada en Disseny pel Goldsmiths College (Universitat de Londres) amb Màster en Artteràpia (Universitat de Barcelona). La seva formació en artteràpia compaginada amb la
maternitat, li ha servit com a gran font d’inspiració per a la seva obra artística, que es basa en el concepte de les relacions i la salut emocional de les persones.

Ha fet diverses exposicions individuals i col·lectives a Barcelona, Catalunya Central i Girona. Ha ofert també tallers i presentacions sobre el seu procés creatiu en centres i esdeveniments, com ara Metàfora Centre d’Estudis d’Artteràpia a Barcelona i el Congrés Internacional d’Artteràpia de la Universitat Queen Mary de Londres.

La seva obra artística està formada per escultura, pintura, instal·lacions i collage. I bona part d’aquesta fa referència al cos humà, amb al·lusions abstracteses sobretot a la figura femenina, que es mostra a través de formes orgàniques i imatges suggestives.

Gran part de la inspiració per al seu treball l’extreu de les relacions interpersonals; com entenem i convivim amb els altres, amb nosaltres mateixos i amb el món que ens envolta. La sèrie «Pell», de la que s’extreu la instal·lació que presenta aquest mes a Manresa, posa èmfasi als nostres límits, la nostra pell, la línia divisòria entre el nostre jo interior i tota la resta. Representa el nostre espai íntim i la connexió que s’estableix entre l’interior i l’exterior.

La relació primerenca mare-fill impregna el corpus principal de la seva obra; conceptes com el vincle d’aferrament, la diferenciació, la protecció/sobreprotecció i la repressió són aspectes que configuren alguns dels pilars fonamentals de les nostres personalitats i que determinen el nostre jo i les nostres relacions futures.

La instal·lació «Mare» forma part de la sèrie Skin (Pell), una sèrie que consta principalment d’estructures cobertes de mitges cosides a mà. Les corbes orgàniques, el tacte i el color recorden l’òrgan físic que ens envolta, la nostra pell. Les mitges creen una estructura delicada, translúcida, alhora que impenetrable. En moltes de les escultures la malla que formen les mitges s’assembla a una teranyina o matriu, traçant una línia que marca el límit entre un interior complex i estratificat i l’espai obert i il·limitat que l’envolta.

L’obra que dona nom a l’exposició representa un espai interior d’unitat i no diferenciat entre la mare i l’infant, un lloc segur i d’acolliment dins el qual podem començar a créixer i desenvolupar-nos. És un espai que conté les complexes dinàmiques que sorgeixen a mesura que es desenvolupa la relació, que pot ser nodridora i perjudicial alhora.

La “pell” defineix on acabem físicament i on comença tota la resta, proporcionant-nos informació sobre les coses que passen a l’última frontera entre nosaltres i el món. Ser conscient de la connexió i divisió entre l’interior i l’exterior ens ajuda a desenvolupar el sentit d’un mateix. Obrir-se i desenvolupar una connexió més àmplia amb el món i més enllà del món és necessari per experimentar un sentit d’unitat amb l’univers.

És a través de la nostra pell que podem tocar i sentir. Aquest òrgan, el més gran del nostre cos, és fonamental per fer que les nostres experiències siguin reals, per recuperar la sensació que som els amos i mestresses del nostre cos. La pell ens permet expressar la nostra sensualitat i rebre la dels altres, experimentar el plaer i el dolor. La sensualitat ens nodreix, és el mitjà essencial per connectar amb l’altre, és primordial per sentir-nos vius, ajudant-nos a sortir del protagonisme de la ment per poder percebre el conjunt del cos.

La inauguració tindrà lloc el divendres 6 de maig a les 6 de la tarda i comptarà amb la presència de l’artista, els organitzadors i la representació de l’Ajuntament de Manresa.

Per a més informació podeu contactar amb l’artista directament a través de la seva pàgina web: www.mireiatysoe.com

«Contemporanis» és un programa expositiu de la Taula de les Arts Visuals de la Catalunya Central (TAVCC) que busca la difusió de l’art contemporani més emergent del territori. Amb aquest projecte, la TAVCC vol recuperar l’esperit originari de la Sala de la Plana de l’Om de Manresa, oferint l’oportunitat a joves creadors d’exposar les seves obres i donant resposta a una de les mancances més visibles de l’entrellat cultural manresà: l’absència d’un programa dedicat a l’art contemporani.

El projecte, nascut l’any 2019 en col·laboració amb l’Ajuntament de Manresa, es basa en una convocatòria oberta i una posterior valoració d’un jurat per a la selecció de tres projectes anuals que seran exposats durant un mes aproximadament a l’emblemàtica sala manresana.

L’exposició de Mireia Tysoe és la vuitena del projecte, precedida per les dels artistes Mònica Campdepadrós i Oriol Segon Torra (l’any 2019), Berni Puig (l’any 2020), Octavi Serra i Anna Benet (seleccionades l’any 2020 però mostrades finalment l’any 2021), Ariadna Torres (l’únic projecte seleccionat l’any 2021) i Vinicius Barajas (març de 2022).

Com a novetat d’aquesta edició, i a conseqüència de la bona acollida del cicle d’exposicions tant per part de la ciutadania com pel sector artístic del territori, s’incorpora una itinerància expositiva dels tres projectes seleccionats, que es presentaran en una mostra col·lectiva a la sala d’exposicions de Can Puget de Manlleu durant el mes de desembre de 2022, gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Manlleu.

La TAVCC va néixer l’any 2014 com a òrgan permanent, independent, consultiu, d’assessorament i d’intercanvi que té com a objectiu promoure, difondre i coordinar propostes d’arts plàstiques i creació contemporània. L’integren 17 entitats i representants de projectes singulars l’àmbit d’actuació de les quals està centrat en les arts plàstiques i visuals dins el marc geogràfic de la Catalunya Central i, fins al moment, ha consolidat 5 projectes que parteixen de la voluntat de donar visibilitat, cohesionar i vertebrar el sector de les arts visuals en el seu àmbit d’influència territorial.