Les osonenques Anna Vilamú, Judit Pares i la pamplonesa establerta a L’Anoia Yolanda Uriz són les tres artistes emergents que mostraran els seus treballs a l’Espai Plana de l’Om de Manresa i a la sala d’exposicions de Can Puget de Manlleu.
Exposicions individuals a l’Espai Plana de l’Om de Manresa:
- Del 7 al 26 de març
- Del 7 al 28 de maig
- Del 7 al 26 de novembre
Exposició col·lectiva a Can Puget de Manlleu:
- Del 2 al 24 de desembre
Dotació econòmica per a cada projecte: 1.000 € + despeses de transport a Manlleu
Organitza: Taula de les Arts Visuals de la Catalunya Central
Col·laboren: Ajuntament de Manresa, Ajuntament de Manlleu i Fundació Ars Garriga Mir
«Contemporanis» és un programa expositiu de la Taula de les Arts Visuals de la Catalunya Central (TAVCC)* que busca recuperar l’esperit originari de la Sala de la Plana de l’Om de Manresa, oferint l’oportunitat a creadors i creadores emergents de la Catalunya Central d’exposar les seves obres i donant resposta a una de les mancances més visibles de l’entrellat cultural manresà: l’absència d’un programa dedicat a l’art contemporani.
El projecte, nascut l’any 2019 en col·laboració amb l’Ajuntament de Manresa, es basa en una convocatòria oberta i una posterior valoració d’un jurat independent format per professionals de la cultura de les comarques de la Catalunya Central.
Els 3 projectes seleccionats seran exposats els mesos de març, maig i novembre a l’emblemàtica sala manresana. Des del 2022 s’incorpora una itinerància expositiva dels projectes, que es presenten en una mostra col·lectiva a la sala d’exposicions de Can Puget durant el mes de desembre.
Les propostes seleccionades en aquesta quarta edició de «Contemporanis» són les presentades per les artistes Anna Vilamú, Judit Pares i Yolanda Uriz. Cadascun dels projectes rebrà una dotació econòmica de 1.000 € en concepte de producció de l’exposició a Manresa i honoraris dels artistes, a més d’una dotació extraordinària per a cobrir la itinerància expositiva a Manlleu.
Anna Vilamú
(Vic, 1995) La seva proposta, «El treball de dol» és una instal·lació sonora que ofereix un retrat generacional fragmentat i esbiaixat en el context de la Catalunya Central que ens parla de la mort i el dol des del punt de ser jove avui. “Què és per tu la mort?”, “Què sents si penses en ella?”, “S’ha mort mai algú que estimessis?”, “Què és per tu el dol?”
Judit Pares
(Gurb,1994) El projecte «Funció Trencada» és una proposta audiovisual que proposa hackejar la cisheteronormativitat. Entenent el cinema com un espai d’agrupació, creació i difusió dels nostres imaginaris locals–globals, l’obra consisteix en la creació d’un anarxiu de hacks al cine. Un espai que, mitjançant la recopilació, unió i vinculació d’imatges, generi una comunitat temporal que convidi a explorar altres mons possibles.
Yolanda Uriz
(Pamplona, 1982) El projecte «Synomones» presenta tres obres que conformen un recorregut immersiu per navegar entre escultures que irradien fragàncies i sons, interaccionant des d’una òptica post–antropocèntrica. Intenta mostrar models de relació amb l’entorn basades en dinàmiques d’escolta i cooperació, en comptes del model actual imperant que, promou el benefici instantani sense tenir cura de les conseqüències futures, sense empatia cap al medi que habita ni cap als seus integrants.
Des de la comissió organitzadora s’agraeix, de forma molt especial, el compromís i entusiasme dels membres del jurat, representants del món de les arts a cadascuna de les comarques que conformen la Catalunya Central. Un jurat format per:
- Ricard Espelt, investigador / gestor cultural, Anoia
- Lourdes Fisa, artista visual, Bages
- Eva Cardona, mestra / artista, Berguedà
- Patrice Blanchart, artista / gestor, Moianès
- Ferran Blancafort, professor / arquitecte, Osona
- Pere Cuadrench, arquitecte / artista, Solsonès
- Esperança Holgado, gestora / ceramista, TAVCC
De la valoració del jurat, el secretari de la comissió, Pol Robles, ha redactat una acta amb el veredicte, que ha prioritzat el contingut artístic de les propostes, així com la innovació expositiva.
La TAVCC acompanyarà als artistes en els plantejaments pedagògics de les mostres, amb la finalitat d’estrènyer encara més els ponts entre el creador i el públic. La diversitat de mirada dels membres del jurat, juntament amb la qualitat d’algunes propostes presentades, s’ha traduït en una valoració molt disputada de les propostes.
Des de la TAVCC es valora molt positivament la consolidació d’aquest projecte com a eina de treball per a l’impuls de la creació contemporània més emergent del territori, d’una banda, i la relació pedagògica entre artista i públic, de l’altra. I s’agraeix, també de forma especial, la
col·laboració dels Ajuntaments de Manresa i de Manlleu, així com de la Fundació Ars Garriga Mir, sense els quals seria impossible tirar endavant el projecte.
*La TAVCC és una associació d’associacions, formada per disset entitats i artistes de la Catalunya Central.