La mostra d’Anna Benet, que podrà visitar-se fins el 30 de maig a l’Espai Plana de l’Om de Manresa, és la segona de l’edició 2021 del programa «Contemporanis» de la Taula de les Arts Visuals, dedicat als artistes emergents del territori.

Dijous passat va tenir lloc la inauguració de l’exposició «Tares», una mostra de ceràmica de la jove artista Anna Benet que defuig del concepte de perfecció. L’exposició, consta d’una vintena de peces escampades per la sala, enfilades en pedestals i blocs de formigó, i penjades a les parets.

Un centenar de persones va assistir a l’acte inaugural, que es va dur a terme a l’auditori de la Plana de l’Om i que va comptar amb la intervenció d’Anna Roca, presidenta de la Taula de les Arts Visuals de la Catalunya Central (TAVCC), l’artista Anna Benet i la Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo.

Fotografia d’Eder Pozo | Arxiu TAVCC

Des de la TAVCC es va recalcar el treball arrelat al territori i de suport als artistes joves i emergents que s’està duent a terme a través del projecte «Contemporanis» que, amb la d’Anna Benet, compta ja amb 5 exposicions (Mònica Campdepadrós, Oriol Segon, Berni Puig, Octavi Serra i Anna Benet). L’artista va centrar el seu parlament en l’explicació del projecte, que vol donar valor als errors del propi procés d’aprenentatge, i la conversió d’aquestes peces descartades (o «tares») de l’artesania, en objectes d’art. Finalment, des de la Regidoria de Cultura es va assenyalar l’altíssima qualitat de les exposicions dutes a terme fins el moment i la recuperació de l’espai expositiu de la Plana de l’Om per als llenguatges d’art contemporani.

Acabats els parlaments, els assistents van poder passejar per una mostra que reflexiona sobre els límits de l’art i l’artesania – i que inclou una peça elaborada per l’artista en col·laboració amb Jordi Cuixart i altres presos de Lledoners – i conversar amb l’artista sobre els detalls del projecte.

Fotografia d’Eder Pozo | Arxiu TAVCC

Anna Benet i les “Tares”

Anna Benet i Prat (Sant Salvador de Guardiola, 1990) és Llicenciada en Belles Arts (UB i HfBK Dresden) amb Màster en Disseny i direcció d’art (Elisava) i Màster de Professorat especialitat de dibuix (UB). Actualment estudia el cicle superior de Disseny i elaboració de producte ceràmic a l’Escola d’Arts de Vic i treballa pel seu compte en un taller al Centre Cultural Konvent a Cal Rosal. També és docent en un insitut i imparteix classes de ceràmica.

Ha treballat principalment amb fotografia, disciplina que compagina des de fa quasi quatre anys amb l’estudi de la ceràmica. Ha participat en diverses exposicions col·lectives a diferents espais de la Catalunya Central, a Barcelona i a Dresden (Alemanya). La del cicle «Contemporanis» a l’Espai Plana de l’Om és la seva primera mostra individual.

«Tares» és la mostra d’un conjunt de peces que sorgeixen de la reflexió sobre els límits entre l’art i l’artesania. Mentre que l’artesania va lligada a la funcionalitat de l’objecte i a la producció seriada, l’art no busca produir objectes utilitaris i repetits sinó peces úniques, generalment acompanyades d’un discurs conceptual.

Del 6 al 30 de maig es podrà visitar una mostra feta a base de peces que surten de l’exercici artesanal. Totes les peces de la mostra, podran adquirir-se a través del contacte amb l’artista.

Contemporanis i la TAVCC

«Contemporanis» és un programa expositiu de la Taula de les Arts Visuals de la Catalunya Central (TAVCC) que busca la difusió de l’art contemporani més emergent del territori. Amb aquest projecte, la TAVCC vol recuperar l’esperit originari de la Sala de la Plana de l’Om de Manresa, oferint l’oportunitat a joves creadors d’exposar les seves obres i donant resposta a una de les mancances més visibles de l’entrellat cultural manresà: l’absència d’un programa dedicat a l’art contemporani.

Actualment està oberta la convocatòria per a l’edició 2021 del projecte. Fins el dia 6 de juny es poden enviar les propostes al correu contemporanis@tavcc.cat i, la setmana següent, es durà a terme el procés de selecció, fet per una comissió d’experts de tot el territori de la Catalunya central. Tota la informació sobre aquesta convocatòria pot trobar-se a aquest enllaç.